مصرف موادمخدر، برخی داروها و حتی اتخاذ برخی روشهای درمانی به مرور زمان میتواند باعث آسیب دیدگی قلب شود.
فهرستی از موادمخدر و داروهای مضر برای قلب است اشاره کرده ایم . این مواد میتواند عضله قلب را ضعیف کند و یا به سیستم الکتریکی آن آسیب برساند. البته اگر به موقع جلوی آسیب گرفته شود، عملکرد قلب بهبود می یابد.نکته قابل ذکر این که ممکن است نتوان درمان بیماریهایی مانند سرطان یا ADHD را به دلیل اهمیت آن متوقف کرد یا به تأخیر انداخت و هدف ما نیز از درج این مطالب تعلل در درمان بیماریها نیست بلکه دادن آگاهی به مخاطبانی است که به نوعی درگیر بیماری هستند و یادآوری این نکته که همیشه و در همه حال باید مراقب قلب خود باشید.
کوکائین:
کوکائین میتواند باعث بالا رفتن فشارخون و ضربان قلب شود. به گفته متخصص قلب و عروق، دکتر کوینکامبل از دانشگاه شمال کارولینا، بالا رفتن فشارخون و ضربان قلب میتواند به عضله قلب آسیب برساند و به حمله قلبی یا سکته منجر شود. مصرف طولانیمدت کوکائین میتواند به بیماری به نام کاردیومیوپاتی (نوعی بزرگ شدن و ضعیف شدن قلب) منجر شود که باعث نارسایی احتقانی قلب میشود. این امر میتواند به بروز مشکلات جدی مانند کمبود نفس، ورم و خطر ناگهانی ایست قلبی منجر شود.
قرصهای اکستازی یا اکس و ریتم قلب:
این قرصهای آمفتامین غیرمجاز میتواند روی انقباض طبیعی قلب تأثیر بگذارد. به گفته دکتر کامبل، مصرف این قرص میتواند به آریتمی کند و در برخی موارد به آریتمی مهلک قلبی و ایست قلبی ناگهانی منجر شود. در صورت داشتن هر نوع بیماری قلبی، باید از مصرف محرکهایی مانند کافئین و آمفتامینها و هر نوع مواد مخدر و داروهایی که برای شما تجویز نشده است، پرهیز کنید.
داروهای ADHD و بیماری قلبی:
داروهای محرک مانند «متیل فنیدات» که بیشتر با نام تجاری «ریتالین» شناخته میشود از گروه مفتامینهاست و برای درمان بیشفعالی تجویز میشود. اما در برخی موارد، در کودکانی که مستعد بیماری قلبی هستند، باعث بروز مشکلات قلبی میشود. بنابراین قبل از شروع هر نوع درمان برای کودک، پزشک را از هر نوع علایم قلبی وی از جمله درد قفسه سینه، ریتم نامنظم قلب، فشارخون بالا یا حمله قلبی اخیر مطلع کنید.
شیمیدرمانی و نارسایی قلبی:
به طور کلی بهبودیافتگان باید مراقب قلب خود باشند. یکی از علتهایی که بیماران سرطانی به ناراحتی قلبی مستعد می شوند، این است که برخی داروهای شیمیدرمانی برای قلب سمی است و یکی از شایعترین بیماری ها در این زمینه، بیماری به نام «نارسایی قلبی» است.داروهایی که برای شیمیدرمانی استفاده میشود، میتواند باعث تضعیف عضله قلب شود. این ضعف باعث میشود پمپاژ قلب سختتر شود و علایمی مانند کمبود نفس هنگام استراحت، درد قفسه سینه، ورم قوزک پا یا دستها ایجاد شود و ضربان قلب سریع یا غیرمنظم شود. البته نوع جدیدتر شیمیدرمانی دارای عوارض جانبی کمتری است و خطر ابتلا به بیماری قلبی به طور چشمگیری پایینتر است.
پرتودرمانی برای درمان سرطان:
دوز بالای پرتو میتواند به قلب آسیب برساند و به افزایش مرگ ناشی از بیماری قلبی منجر شود. برای بیماران مبتلا به سرطان سینه، میزان پرتوی که به قلب میرسد کمی نگرانکننده است. به گفته محققان در روشهای پرتودرمانی جدید و پیشرفته میزان پرتودهی به قلب در زنانی که تومور در سمت چپ سینه داشتند کاهش یافته است و راههای جدید شامل نگه داشتن نفس عمیق به جای تنفس آزاد در زمان پرتودرمانی، کنترل کردن تنفس و مسدود کردن پرتو در موارد زیادی می تواند قلب را از میزان قابل ملاحظه پرتو در امان نگه دارد.
اشعه CT اسکن و آسیب دیدگی قلب:
قرار گرفتن در معرض اشعه سیتیاسکن میتواند به قلب آسیب برساند.در اسکن عکسهای متعدد گرفته میشود و هر کدام ، فرد را در معرض اشعه قرار میدهد. در سالهای اخیر، تلاش بر این است که برای به حداقل رساندن خطر، از اشعه خیلی پایینتر استفاده شود.
داروهای رفع اختلال نعوظ و فشارخون:
برخی داروهای تجویز شده میتواندبه قلب فشار وارد کند. بیماران قلبی که نیتریت مصرف میکنند باید از مصرف داروهای رفع نعوظ مانند سیالیس پرهیز کنند. ترکیب این دارو با داروهای نیتریت میتواند باعث افت خطرناک خون شود. بنابراین قبل از درمان اختلال نعوظ اگر بیماری قلبی دارید با پزشک خود در میان بگذارید.
خطرات داروهای HIV
درمان ضد رترو ویروسی فعال (HAART) در بیماران مبتلا به HIV میتواند به قلب آسیب برساند. این دسته از بیماران به میزان بیشتری در معرض خطر سکته قلبی، تصلب شرایین، سکته و حمله قلبی هستند.
مسمومیت جیوه
به گزارش Prevention، جیوه نوعی آلاینده محیطی است که میتواند به طور جدی سلامت قلب را تهدید کند. مسمومیت جیوه میتواند باعث افزایش فشارخون شود و آریتمی ایجاد کند. شایعترین علل این مسمومیت مصرف ماهی آلوده به جیوه است. بنابراین از مصرف ماهیهایی که جیوه زیادی دارد، پرهیز کنید. مصرف ماهی سالمون، تن و ساردین گزینه مطمئنی است. اگر نگران دارویی هستید که مصرف میکنید و از این بیم دارید که شاید برای قلب سمی باشد، با پزشک خود مشورت کنید. خوشبختانه محققان معتقدند ، اثر این مسمومیت روی قلب در اغلب موارد قابل درمان و جبران پذیر است.